fbpx

Cursus conventioneel frezen

In het kort

Niveau Basis of verdieping
Looptijd 8 dagen van 08:30 tot 16:00 uur
Vooropleiding Geen opleiding vereist
Diploma Tetrix Certificaat / NLQF N2
Locatie Amsterdam (nabij Station Sloterdijk)
Startdatum Op aanvraag of kijk in de cursusagenda cursusagenda
Prijs Op aanvraag
> Informatie/offerte aanvraag

Cursus conventioneel frezen

Conventioneel frezen is een belangrijke techniek bij het verspanen, waarbij materiaal wordt verwijderd door een roterend snijgereedschap langs het werkstuk te bewegen om de gewenste vorm te creëren. Binnen het conventioneel frezen bieden wij twee cursussen aan voor zowel de beginnende als de ervaren conventionele frezer.

Beginner in het conventioneel frezen?

  • Kies dan voor een basiscursus conventioneel frezen. Na afloop van deze cursus ben je in staat om de belangrijkste basistechnieken van conventioneel frezen uit te voeren.

Ervaren in het conventioneel frezen?

  • Kies dan voor een verdiepingscursus conventioneel frezen. In deze cursus zal de deelnemer zijn vaardigheid uitbreiden met specialistische bewerkingen.

Wij adviseren je graag over welk niveau voor jou geschikt is. De onderstaande teksten geven een duidelijke beschrijving van de inhoudelijke verschillen en het niveau van de twee cursussen. Tetrix biedt ook mogelijkheden om door te leren naar een cursus CNC draaien of CNC frezen.


Praktische informatie

Inhoud basiscursus conventioneel frezen

Tijdens de basiscursus ligt de nadruk op de uitvoering in de praktijk. De belangrijkste theoretische aspecten worden tijdens de werkzaamheden aan de freesbank uitgebreid toegelicht. De deelnemers gaan onder begeleiding zelfstandig aan de slag met verschillende tekeningen voor diverse eindproducten. De moeilijkheidsgraad van de opdrachten neemt gaandeweg toe. Na afloop kan de deelnemer de belangrijkste basistechnieken van conventioneel frezen uitvoeren, te weten:

  • Basis spantechniek;
  • Omtrek frezen, platte vlakken frezen (horizontaal/verticaal);
  • Schuine vlakken frezen d.m.v. kopverstelling;
  • Verdiepingen, kamers en sleuven frezen;
  • Gaten boren, ruimen en tappen;
  • Op basis van een werktekening de werkzaamheden voorbereiden in een werkplan;
  • De juiste verspaningscondities (toerental en voeding) instellen op de machine;
  • Werkstuk en gereedschap inspannen en stellen;
  • Het materiaal bewerken volgens de juiste bewerkingsvolgorde en maat-, vorm- en plaatstoleranties;
  • Het werkstuk meten en controleren op maat-, vorm- en plaatstoleranties.

Het niveau van deze cursus is Basis N2 en er is geen vooropleiding vereist om deel te nemen.

Inhoud verdiepingscursus conventioneel frezen

Wanneer er al enige ervaring is opgedaan achter een freesbank, of de basiscursus is afgerond, is de verdiepingscursus beschikbaar. In deze cursus zal de deelnemer zijn vaardigheden uitbreiden met specialistische bewerkingen. De deelnemer leert in de praktijk aan de hand van verschillende werktekeningen de volgende vaardigheden;

  • Opspantechniek.
  • V-groef frezen.
  • Zwaluwstaart frezen (gebruik van meetrollen).
  • Samengestelde producten frezen.

Wanneer een deelnemer de vervolgcursus voor zowel draaien als frezen heeft afgerond is er een mogelijkheid om een praktijkexamen af te leggen. Indien het examen met een voldoende wordt beoordeeld, behaalt de deelnemer een NLQF2 diploma conventioneel verspanen.

Wat is conventioneel frezen?

Voor de techniek frezen wordt gebruik gemaakt van een freesbank. Het product zit vast in een klem waar vervolgens de frees zich beweegt in verschillende posities om het product de gewenste vorm te geven. Voor het frezen zijn verschillende soorten freesbanken beschikbaar. Zo zijn er verticale-, horizontale-, en universele freesbanken. Dit maakt het mogelijk om de meest uiteenlopende bewerkingen uit te voeren op een product. Hierdoor is het aanbrengen van gaten, kamers, eilanden of sleuven een van de vele mogelijkheden. Ook hierbij geldt dat een frezer de juiste instellingen moet instellen om het desgewenste resultaat te behalen.

Welke cursussen in de verspaning kan ik nog meer volgen?

Wil jij liever conventioneel draaien? Of ben je op zoek naar een andere cursus binnen het verspanen?