DÉ TECHNIEKOPLEIDER VAN EN VOOR BEDRIJVEN

Mechatronica: een combinatie van werktuigbouw en elektrotechniek

inschrijven opleidingik heb een vraag

Een veelzijdig vakgebied met veel vraag naar personeel

Mensen die opgeleid zijn in de mechatronica heten mechatronici. Mechatronici beperken zich niet tot één vakgebied maar gaan hierbij grensoverschrijdend te werk. Ze leren binnen de opleiding mechatronica niet alleen de fijne kneepjes uit de werktuigbouw, zoals lassen en stellen en monteren, maar verdiepen zich ook in de meet- en regeltechniek en elektrotechniek. Doordat een mechatronicus breed inzetbaar is, is hij een aantrekkelijke werknemer voor een bedrijf. Dit maakt dat mensen uit dit vakgebied snel aan werk komen en dat bedrijven erg bereid zijn te investeren om jongeren op te leiden in de mechatronica.

Waaraan werkt een mechatronicus?

Komende jaren zullen steeds meer apparaten ontwikkeld worden die ons helpen zwaar werk lichter te maken of werk uit handen nemen (robotica). Huishoudelijke apparaten worden intelligenter en de elektronica maakt het gebruik beter en makkelijker. Mechatronica speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van apparatuur om zorg op afstand voor ouderen mogelijk te maken (health & quality for life), maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk bij ontwikkelingen in de agrocultuur en industriële automatisering (agro). Denk bij dit laatste aan volautomatische melkmachines, lasrobots en sorteermachines. Ook liften en de Goalkeeper van de Koninklijke Marine zijn kenmerkende voorbeelden van mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. Mechatronica scheelt heel veel mensenwerken zorgt ervoor dat bedrijven genoeg kunnen produceren.

Werken op locatie en in de werkplaats

Monteurs mechatronica werken samen met hun klanten aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines. Hierdoor is het belangrijk dat de monteur goed kan communiceren met de klant, zijn of haar wens staat immers centraal. De monteur mechatronica werkt dan ook op locatie van de klant, maar kan ook in de eigen werkplaats een machine bouwen, afstellen en inregelen of juist repareren.

Opleidingsaanbod

Locaties: Den Helder, Heerhugowaard (let op: niveau 4 wordt alleen geboden in Heerhugowaard)
Opleidingsduur Niveau 2 : 2 jaar | Niveau 3 : 2-3 jaar (doorstroom) Niveau 4 : 2 jaar (bbl-doorstroom)

Cookies

We gebruiken cookies om content en mogelijke advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

| Sluiten
Instellingen